Pagina's

zondag 6 januari 2013

De hmm-koekjesbodem-kaastaart-met-gezouten-karamel-en-nootjes!

Zondag, de dag dat de bakker zijn taartjes nog sneller kwijt raakt dan op andere dagen. En ook de dag waarop langslapers dan maar hun eigen creatie moeten bakken (mits die natuurlijk de taartenrush naar de bakker om 9u 's ochtends gemist hebben omdat ze nog lagen te snoozen).
 
Maar, even een taartje in de oven knallen is niet altijd zo simpel, zo blijkt uit ervaring. Dat ding moet (uiteraard) op de juiste temperatuur staan. Heeft ook een "baktijd" (bij fase zwart is het meestal al te laat). En ook na zijn avontuurtje in de oven is het gevaar op instorten nog niet geweken. Daar heb ik geen zin in op een zondag! Gelukkig moet deze baby gewoon opstijven in de koelkast. Lekker simpel.
 
Het plan:
 
 
De uitvoering:
 
Bodem!
 
° Doe de koekjes (maakt niet uit welke) in een plastic zakje en sla ze met een deegrol tot kruimels
 
° Laat de boter smelten en meng de kruimels eronder.
 
° Springvorm nemen, mengsel op de bodem en goed aandrukken met de bolle kant van een lepel.
 
° Koelkast in en half uurtje laten opstijven.
 
Kaasmengsel!
 
° Eitjes scheiden, eigeel samen met de suiker opkloppen tot de kleur duidelijk lichter is geworden.
 
° De platte kaas, samen met wat druppels vanillesmaak, mag er nu bij. Goed mengen!
 
° De gelatineblaadjes in koud water laten weken
 
° Limoensap met een klein scheutje water laten opwarmen en hierin de gelatineblaadjes laten oplossen.
 
° Het kaasmengsel en gelatine mogen  nu ook samen, goed doorroeren.
 
° De 2 overgebleven eiwitten nog stevig opkloppen en voorzichtig onder het beslag roeren.
 
° Kaasbeslag mag over de bodem gegoten worden.
 
° 3u opstijven in de koelkast
 
Gezouten karamel!

 
De basistaart is eigenlijk lekker genoeg om zo naar binnen te werken. Tijd genoeg? Dan is een topping van gezouten karamel zeker een aanrader.
 
° 100 gr suiker en een klein scheutje water in een steelpannetje laten oplossen. Niet roeren, gewoon eens 'zwieren' met de pan is dik oke!
 
° Een aantal draaien van de (zee)zoutmolen, niet te gierig zijn!
 
° Als je suiker lichtjes verkleurt (goudbruin)100 ml volle room toevoegen.
 
° Kort laten opkoken
 
° Op het laatste nog wat klontjes boter toevoegen
 
° Voor je de karamel op het taartje giet, toch wat laten afkoelen. Anders smelt de kaas terug weg. Not nice...
 
° De randen van de taart werden aangedrukt met wat nootjes!
 
 
 
 
 
Oh, ik deed nog wat oploskoffie bij m'n gezouten karamel. Voor de liefhebbers: voeg een eetlepel toe als de suiker aan het smelten is.
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen